به گزارش میمتالز، وقتی صحبت از محرومیت میکنیم نام استان کهگیلویه و بویراحمد همواره در بالای جدول قرار دارد، اما واقعیت امر این است که اهالی این استان اگرچی روی گنج خوابیدهاند، اما رنگ محرومیت از چهره استان زوده نشده است.
بررسی دقیق داشتههای استان کهگیلویه و بویراحمد نشان میدهد این استان در زمینههای مختلف از جمله کشاورزی و صنعت معدنداری قابلیتهای بیشماری در اختیار دارد و گنج نهفته در دل خاک این منطقه هنوز آنطور که شایسته مردمانش بوده به کار گرفته نشده است.
در این زمینه ارزش افزوده معدن بوکسیت سرفاریاب فرصتی است که زیر سایه بی توجهی از دست میروند و اگرچه جوانان و متخصصان منطقه روی گنجی خدادادی نشستهاند، اما هنوز معیشت و بیکاری مشکلات اولیه آنهاست.
براساس برآوردهای رسمی نبود صنایع تبدیلی و بیتوجهی به ارزش افزوده تولید محصولات تکمیلی با محصول معدن بوکسیت به رونق خام فروشی دامن و زده و حجم انبوهی از ثروت معدن تا امروز نتوانسته مشغال مستقیم و غیر مستقیم خود را در شهر سه هزار نفری سرفاریاب تثبیت کند.
این در حالی است که چندی پیش استاندار کهگیلویه و بویراحمد با توجه به اهمیت ایجاد شغل پایدار و رفع محرویمت منطقه برای توقف بارگیری مواد خام از معدن بوکسیت این استان دستور اکیدی صادر کرد,، اما این دستور روی کاغذ ماند و روزانه شاهد بارگیری دهها تن مواد ارزشمند از معدن بوکسیت هستیم بیآنکه ارزش افزودهای از این معدن در منطقه ایجاد شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد ضمن تایید موضوع خامفروشی معدن بوکسیت سرفاریاب چرام، اظهار داشت: اگرچه معادن به عنوان یک ثروت خدادادی در مناطق مختلف کشور زمینهساز اشتغال و رونق اقتصادی شناخته میشوند، اما نباید فراموش کنیم که ایجاد زیرساختهای مناسب و تکمیل زنجیره تولید و احداث کارخانههای پایین دستی مرتبط با این ثروت خدادادی میتواند تضمین کننده منافع معادن باشد.
کریم روزبهان در ادامه گفت: برهمین اساس و با درنظر گرفتن تقسیم بندی فعالیتهای معدنی در سراسر کشور همه تلاش ما این است که شرکت ایمیدرو برای احداث یک کارخانه در کنار این معدن پای کار بیاید تا بتوانیم با تکمیل فرآیند تولید محصول نهایی علاوه بر کاهش خام فروشی معدن بوکسیت به نوعی اشتغال پایدار را در منطقه نیز تضمین کنیم.
روزبهان همچنین با اشاره به جلسات متعددی که با ایمیدرو در این خصوص برگزار شده افزود: آخرین جلسهای که با مسئولان مربوطه در ایمیدرو برگزار شد این شرکت این قول مساعد داد تا برای عملیاتی شدن احداث کارخانه فرآوری بوکسیت در منطقه زمینهسازی کند.
وی معتقد است البته معدن بوکسیت در این شهرستان درصورت تکمیل زنجیره تولید میتواند علاوه بر فرآوردههای سنگ بوکسیت، پودر آلومینیا در صنعت آلومینیوم سازی و سیمان و آجرنسوز را از فرآوردههای مهم این معدن برشمرد.
از سوی دیگر ضامنفر، مدیرکل جذب سرمایهگذاری استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز در مورد برنامه تیم اقتصادی این استان گفت: به زودی مکاتبهای را با رئیسجمهوری خواهیم داشت تا بلکه جلوی خامفروشی معادن این استان گرفته شود.
رامین کشاورز یکی از بهرهبرداران معدن بوکسیت در کنار شرکت آلومینا است که در همین زمینه به تسنیم میگوید: مسئولان این استان در یک اقدام غیرقانونی دستور توقف عملیات بارگیری از این معدن را دادند و به قول خودشان دنبال احداث کارخانه هستند، اما محیط زیست همین استان با احداث کارخانه مخالفت کرده و معلوم نیست چرا این تصمیمات سلیقهای و ناهماهنگ گرفته میشود.
کشاورز گفت: من هم به عنوان یک بهرهبردار موافق احداث کارخانه فراوری یا سیمان نسوز در کنار این معدن هستم و برای کارخانه سیمان نسوز متقاضی شدم و با مخالفت ادارات مرتبط مواجه شدم؛ احداث سایر کارخانهها هم هزار و ۸۰۰ هکتار زمین میخواهد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب که به هیچ عنوان امکان احداث آن نیست.
بهرهبردار معدن بوکسیت سرفاریاب ادامه داد: ۲۷ نفر در این معدن صاحب شغل شدند و معلوم نیست دستور توقف بارگیری از معدن با چه منطقی صادر شده در حالی که این مواد اولیه یک کارخانه آلومینومسازی در خراسان شمالی است و البته آنها هرجور باشد مواد اولیهاشان را تامین میکنند و این ما هستیم که متضرر میشویم.
وی با انتقاد از سیاست تصمیمگیری پشت درهای بسته مدیران، تصریح کرد: در یک مورد اداره راه و شهرسازی برای حمل هر تن مواد بوکسیتی از ما ۱۹۰ هزار تومان پول میگیرد، اما در جلسات حرف دیگری میزنند، چطور پول ما خوب است، اما بهرهبرداری و بارگیری بوکسیت خوب نیست!
کشاورز مصرف مواد اولیه کارخانه خراسان شمالی را سالیانه یک میلیون تن اعلام کرد و افزود: سهم برداشت ما از حجم ظرفیت معدن بوکسیت ۱۵ هزار تن است.
این فعال بخش معدن در استان کهگیلویه و بویراحمد توضیح داد: ۲ بهرهبردار در حال برداشت از معدن بوکسیت هستند و در حال حاضر سهم برداشت یکی از بهرهبرداران هنوز تمام نشده و هماینک در حال برداشت است، اما خود ما تا آبانماه برداشتی نخواهیم داشت.
این بهرهبردار با تایید ادامه برداشت مواد خام از این معدن بوکسیت و بیتاثیر بودن حکم استاندار به دلیل آنچه او دستوری غیرقانونی خواند، اظهار کرد: موضوع در دیوان عدالت طرح کردیم و توقف برداشت را با حکم قانونی منتفی میکنیم.
کشاورز استفاده از واژه خامفروشی را بزرگنمایی و فهم اشتباه متولیان دانست و گفت: تا زمانی که کارخانهای در کنار این معدن احداث شود باید برداشت از این معدن برای تامین مواد اولیه کارخانه دولتی ایمیدرو وابسته به وزارت صمت ادامه پیدا کند چرا که هم کارکنان آن بیکار میشوند و هم ما کارمان قانونی است و با دستور همین مدیران پروانه بهرهبرداری گرفتیم.
حالا با این وجود که ادارهکل صمت دل به شعار احداث کارخانه فرآوری بوکسیت دل خوش کرده، معاونت اقتصادی استاندار دل به مکاتبه با دولت بسته و بهرهبردار این معدن هم پستش را به مجوز دولت گرم کرده، آنکه سرشان بیکلاه میماند مردمی هستند که امیدوار بودند این نعمت خدادادی معدن ارزشمند بوکسیت زندگی و معیشت و بیکاریاشان را سامان دهد، اما نشد!
منبع: خبرگزاری تسنیم